Stephen King - The Shining

The Shining (1977)
Hodder, 2007
(Tammi, 1985)
497 sivua, pehmeäkantinen, omasta hyllystä


"Never overlook the past..."


The Shining (suom. Hohto) lienee jo melko tuttu monille ihmisille. Se on yksi Kingin tunnetuimmista teoksista ja luultavasti myös se, joka varmisti kirjailijan suosion. Ja The Shining onkin tähän asti lukemistani Kingeistä lempparini, ehdottomasti.

Keskiössä on Torrancen perhe, johon kuuluu Jack ja hänen vaimonsa Wendy sekä heidän viisivuotias Danny-poikansa. Jackilla on aiemmin ollut ongelmia alkoholin kanssa ja hän on menettänyt sen takia myös entisen työpaikkansa. Jackille kuitenkin tarjotaan talven ajaksi talonmiehen paikkaa vuorilla sijaitsevasta Overlook-hotellista. Hotelli ei syrjäisen sijaintinsa vuoksi ole auki talvisin, mutta esimerkiksi lämmityksestä täytyy kuitenkin huolehtia. Työpaikka tarjoaisi Jackille myös mahdollisuuden edistyä kirjoittamisessaan. 

Heti työhaastattelussa käy kuitenkin ilmi hotellin synkkä menneisyys ja esittelykierroksella hotellin kokki, Dick Halloran, kertoo Dannylle erikoisesta kyvystään "hohtaa". Jack uskoo työpaikan olevan hyvä uusi alku hänelle ja hänen perheelleen ja päättääkin ottaa työpaikan vastaan. Kun lumi sitten alkaa oikeasti saartaa hotellin, myös Jackin käytös muuttuu ja vanhat alkoholistitavat alkavat herätä uudelleen.

Tämän enempää en taida juonesta paljastaa, kirja täytyy kokea itse. Juuri tämän kirjan lukemista odotin innolla - enkä pettynyt. Jo heti alusta asti on sellainen pahaenteinen tunnelma, josta tietää, että kaikki tulee vielä menemään järkyttävällä tavalla pieneen. Kirja on kirjoitettu jokaisen kolmen henkilön näkökulmasta, mistä pidin kovasti. Näin pääsee paremmin kaikkien hahmojen pään sisälle. Pieni Danny on kenties jopa kirjan mielenkiintoisin hahmo, koska hän kokee kaiken viisivuotiaan lapsen tavoin, pystymättä vielä täysin käsittämään kaikkea. Silti hän vaikutti ehkä hitusen ikäistään vanhemmalta. Wendy taas on mielestäni vähän ärsyttävä, mutta osoitti kyllä kirjan edetessä rohkeutta ja vahvuutta. Jackin hidasta luisumista hulluuteen on pelottavaa, mutta mielenkiintoista seurata. Hän yrittää kovasti olla hyvä mies ja isä, eikä halua palata entiseen.

Kirja käynnistyi Kingille tyypilliseen tapaan hitaanpuoleisesti, mutta tässä se toimi hyvin - toisin kuin esimerkiksi aiemmin lukemassani 'Salem's Lotissa. Kirjaa teki oikeasti mieli lukea eteenpäin ja noin sata viimeistä sivua tuntuivat suorastaan kääntyvän itsestään.

Luimme suunnitellusti tämän kirjan samaan aikaan avopuolisoni kanssa ja sen jälkeen katsoimme siihen perustuvan elokuvan. Elokuva on ilmestynyt vuonna 1980 ja sen on ohjannut Stanley Kubrick. Ilmeisesti King itse ei pitänyt elokuvasta ja minä voin kyllä samaistua tähän mielipiteeseen - ainakin osittain. En ollut aiemmin nähnyt elokuvaa, koska tiesin haluavani lukea kirjan ensin. Ja hyvä, että luin. Tietenkin elokuvat ovat aina tavalla tai toisella erilaisia kuin kirjat, eikä niitä sen takia pitäisikään suoraan vertailla keskenään. Hohto elokuvana tuntui silti jopa eri tarinalta, koska Jack oli ihan alusta asti impulsiivinen ja hermostui helposti. Tämä osittain vähensi jännitystä, sillä pidin kirjassa nimenomaan siitä, miten salakavalasti Jackin psyyke alkoi horjua. Wendystä en pitänyt elokuvassa juuri ollenkaan, hän oli todella ärsyttävä. Myös elokuvan loppu oli typerä, jopa naurettava.

Toivottavasti saan lisää yhtä nautittavia lukukokemuksia Stephen Kingin kirjojen parissa. Innolla odotan, että pääsen lukemaan lisää!

Arvosana: ½


Muuta luettavaa:
Carrie
'Salem's Lot





Kommentit

  1. En ole lukenut yhtään kauhua, ja Hohto on ainoa koskaan näkemäni kauhuleffa. Siitäkin on jo yli 20 vuotta... Piti tulla ihan uteliaisuudesta tänne katsomaan, mitä kirjoitat Hohdosta. Oikeastaan olisin hiukan utelias kokeilemaan kauhun lukemista, joten pidän Hohdon mielessä... varsinkin kun kerrot sen olevan kirjana parempi kuin elokuvana! Voihan sen jättää sitten kesken, jos alkaa omakin pää hajota lukiessa!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti suosittelen Hohtoa kirjana! :) Ei se elokuvanakaan varsinaisesti huono ole, mutta ei kyllä yllä kirjan tasolle.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit