Emma Vieceli - Hamlet

Hamlet
(SelfMadeHero, 2008)
Kuvittanut: Emma Vieceli
Tekstin sovittaja: Richard Appignanesi
196 sivua, pehmeäkantinen, kirjastosta lainattu 

Emma Vieceli on freelance-kuvittaja, joka on avainjäsen Iso-Britannian johtavassa mangayhteisössä, Sweatdrop Studios'issa. Hän on julkaissut esimerkiksi ohjekirjoja mangan piirtämisestä sekä suunnitellut hahmoja rooli- ja korttipelejä varten. Hän on myös aktiivinen promoottori Iso-Britannian manga- ja animescenessä.

Shakespearen Hamlet-näytelmän luin viime vuoden lopulla ja pidin siitä kovasti, itseasiassa enemmän kuin oletinkaan. Olin kyllä muistaakseni lukenut sen jo joskus vuosia aikaisemmin ollessani peruskoulussa, mutten muistanut siitä mitään. Tämä mangaversio tuli jo joskus aiemmin kirjastossa vastaan ja jokin siinä alkoi kiinnostamaan. Ajattelin, että voisi olla virkistävää lukea Hamletista tehty sarjakuva ja vieläpä cyberpunk-lisämausteella. No, olin väärässä.

Hamlet on yksi Shakespearen tunnetuimmista tragedioista ja kostonäytelmistä. Sen päähenkilö on Tanskan prinssi Hamlet, jonka isä murhataan. Gertrude, Hamletin äiti, menee miehensä kuoleman jälkeen naimisiin Claudiuksen kanssa, joka on Hamletin isän veli. Eräänä iltana kaksi yövartijaa näkevät Hamletin isän haamun, joka kertoo, että Claudius myrkytti hänet saadakseen kruunun ja päästäkseen Gertruden vuoteeseen. Hamlet haluaa selvittää totuuden ja sen, että miten hänen isänsä oikeasti kuoli. Ja hän haluaa myös kostaa. Tähän kaikkeen liittyy tietenkin myös rakkauden kohde Ofelia, joka on Poloniuksen tytär. Ihmiset alkavat kuitenkin pitää Hamletin käytöstä outona ja luulevat jopa, että hän on tullut hulluksi.

En pitänyt tästä sarjakuvasta. Se on kirjoitettu niin sanotulla vanhanaikaisella englannin kielellä ja vaikka luenkin melko paljon englanniksi, niin minulla oli vaikeuksia ymmärtää. Sanajärjestys oli ihan erilainen kuin mihin olen nykyajan englannin kielessä tottunut, ja esimerkiksi "thy" (suom. "sinun")-sanaa viljeltiin jatkuvalla syötöllä. Myönnän kyllä, että koska en ymmärtänyt ihan kaikkea, niin keskittymiseni herpaantui vähän väliä. Mutta koska kyseessä on lyhyt sarjakuva, niin en jättänyt sitä kesken. Hamletin alkuperäisversio on suomeksikin kirjoitettu näytelmätyylisesti, jopa runollisesti, mutta se on sentään vielä ymmärrettävä.

Piirrostyylikään ei herätä mitään sen suurempia tunteita. Joskus nuorempana luin paljonkin mangaa, mutta Hamlet-mangan kuvitus ei juurikaan erottunut edukseen. Totta kai arvostan aina tällaista taidetta ja melko usein pidänkin mangasarjakuvista, mutta tämä ei vain ollut minua varten. Loppu oli ihan ok, koska se oli aikamoista tykittelyä ja toimintaa. Mutta niinhän se on alkuperäisessäkin Hamletissa.

Manga Shakespeare -sarjassa on julkaistu muitakin Shakespearen näytelmien mangaversioita, mutta minä en niitä luultavasti tule lukemaan. Mielummin nautiskelen Shakespearen teokset tästä eteenpäinkin ihan alkuperäismuodossaan eli näytelminä, sillä niitä tulen varmasti tulevaisuudessakin lukemaan. Manga-Shakespearet jääköön siis jatkossa kirjaston hyllyyn.

Arvosana: ★★

Kommentit

Suositut tekstit