Stephen King - Night Shift

Night Shift (1978)
Hodder, 2007
(Book Studio, 1989)
488 sivua, pehmeäkantinen, omasta hyllystä

"Nothing is ever quite as it seems."

Night Shift (suom. Yön äänet) on ensimmäinen Stephen Kingin kirjoittama novellikokoelma. Itse luin tämän toukokuussa 2019. Ja pidin kovasti.

Novellikokoelmassa on parisenkymmentä novellia, mukaan lukien Children of the Corn, joka on ehkäpä yksi tunnetuimmista. Lisäksi mukana on mm. Night Surf, jolla on yhteyksiä myöhemmin kirjoitettuun The Stand -romaaniin. Jerusalem's Lot on novelli, joka kertoo, mitä tapahtui ennen 'Salem's Lotin tapahtumia ja One for the Road puolestaan kertoo tapahtumista 'Salem's Lotin jälkeen. Viimeistään nyt on siis nähtävissä yhteyksiä Kingin teosten välillä, mikä on myös yksi hänen tunnusmerkeistään.

Novellikokoelma on tasaisen hyvä ja onnistunut kokonaisuus, jonka lukemisesta nautin. Novellit myös tuntuvat jotenkin kevyemmiltä ja tietenkin myös nopeammilta luettavilta kuin kokonaiset romaanit sekä tuovat kivaa vaihtelua lukemiseen. Suosikeiksini nousivat Sometimes They Come Back, The Ledge, Quitters Inc. sekä I Know What You Need, joille kaikille annoin 5 tähteä. The Ledge on kuumottava, sillä siinä kiristetty mies taiteilee pilvenpiirtäjän reunalla ulkona, niin korkealla, että pudotus alas on varma kuolema. Quitters Inc. taas kertoo tupakanpolton lopettamisesta, johon päähenkilö hakee apua pieneltä yhtiöltä - seuraukset ovat odottamattomat. Mieleenpainuva on myös The Lawnmower Man, joka puuttuu kirjan suomennoksesta ja joka oli täysin vinksahtanut ja absurdi. Suomennoksesta puuttuvat myös novellit The Man Who Loved Flowers, jo aiemmin mainittu One for the Road sekä The Woman in the Room. Senkin takia suosittelen tämän kirjan lukemista alkuperäiskielellä, jos kielitaitosi vain antaa myöten. Novellien juoniin en nyt mene sen syvemmin, sillä ne ovat lyhyitä, enkä halua paljastaa liikaa.

Eräs lempparikirjatubettajani (myreasingisodd) tekee Kingin kirjoista arvioita. Tästä kyseisestä novellikokoelmasta hän on eräällä videollaan sanonut, että King kirjoittaa pitkiä kirjoja,  joissa on hyviä pieniä ideoita mukana. Ja hänen novellikokoelmissaan on juuri näitä kammottavia pieniä kohtauksia, joiden hän on huomannut olevan juurikin Kingin novelleja. Ymmärrän, mistä hän puhuu ja voin myös aika pitkälti allekirjoittaa sen.

Kaiken kaikkiaan hyvä ja monipuolinen kokonaisuus, josta varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Minulle on muodostunut novellikokoelmien kohdalla tavaksi arvioida jokainen novelli erikseen ja sitten laskea keskiarvo. En tiedä, onko tämä kovin hyvä tapa, mutta ainakin se erottelee hyvät novellit niistä ei niin hyvistä. Suosittelen ehdottomasti, tämä on niitä parempia Kingejä (tähän asti)! 

En lue novelleja kovinkaan usein ja monet novellikokoelmat ovat epätasaisia kokonaisuuksia. Mutta mieleen tulee - tämän Kingin kokoelman lisäksi - Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja, josta pidin kovasti. Novellit siis ovat omassa lukemistossani ehkä hieman aliarvioitu kirjallisuuden laji, mutta lähes aina niitä lukiessani kuitenkin pidän lukemastani.

Arvosana:
 

Kommentit

Suositut tekstit