Alice Oseman - Heartstopper (Volume 1)

Heartstopper (Volume 1)
(Hodder, 2019)
278 sivua, pehmeäkantinen, omasta hyllystä

Alice Oseman (s. 1994) on brittiläinen YA-kirjailija. Hän kirjoitti esikoisteoksensa, Solitaire, 19-vuotiaana ja on sen jälkeen kirjoittanut useita muita kirjoja sekä tätä Heartstopper-sarjakuvaa. Sarjakuvaan on ilmestynyt 3 osaa ja ilmeisesti ainakin neljäs on vielä tuloillaan.

Heartstopper kertoo 14-vuotiaasta Charliesta ja 16-vuotiaasta Nickistä. Charlie Spring on avoimesti homoseksuaali, joka yliajattelee kaiken. Nick Nelson on iloinen, helläsydäminen rugbynpelaaja. He tapaavat brittiläisessä poikien peruskoulussa ja ystävystyvät nopeasti. Mutta voisiko kaksikon suhteessa olla jotain enemmänkin... ?

Charlie ihastuu Nickiin nopeasti, mutta ei usko saavansa häneltä vastakaikua - Nickihän on hetero. Charlie yliajattelee ja pelkää vain satuttavansa itseään tuntiessaan näin Nickiä kohtaan. Charliella on koulukiusaamistausta, mikä voi osaltaan selittää hänen epävarmuuttaan. Nickistä ei oikein ota selvää: pitääkö hän Charliesta vain ystävänä vai kenties ihastuksena. Kaksikko viihtyy yhdessä ja viettää usein aikaa kahdestaan. Nick myös pelastaa Charlien urpolta exältään Beniltä - tai no, en tiedä, voiko edes puhua mistään varsinaisesta parisuhteesta - mistä Charlie on kiitollinen.

Heartstopper on suloinen, kevyt ja sydäntälämmittävä sarjakuva, jonka lukee nopeasti - itse luin sen yhdeltä istumalta. Se on hieman ennalta arvattava, mutta en oikeastaan jaksanut välittää. En kuitenkaan odottanutkaan mitään vuosisadan suurimpia juonenkäänteitä. Charlien ja Nickin kommunikointi ja yhdessäolo on niin luontevaa ja söpöä, että se sai minullekin perhosia vatsaan.

Piirrostyyli on luonnoksenomaista, jopa hieman sotkuista, mutta sopii tarinaan hyvin. Myös kirjan kansi on todella onnistunut: ihanan värinen ja kivasti kuvitettu! Sarjakuvan sivuilla kaikki oleellinen näytetään ja kerrotaan kuvissa. Tarinaa on helppoa seurata ja se etenee loogisesti.

Sarjakuva loppuu cliffhangeriin, joten tietenkin täytyy ostaa loputkin osat ja lukea ne. Tämä ei ollut mitenkään erityisen ihmeellinen lukukokemus, mutta nautin siitä tällaisenaan, enkä löydä siitä mitään varsinaista valittamisen aihetta.

Olin muuten yllättynyt siitä, että Alice Oseman on itseäni vain kolmisen vuotta vanhempi! Olen kuullut kehuja hänen Radio Silence -romaanistaan, jonka aion kyllä lukea - löytyyhän se omastakin hyllystä.

Tällä kirjalla osallistun kesäkuun Pride-lukuhaasteeseen. Olen lukenut siihen nyt useita sarjakuvia. Mutta kuten pari postausta aiemmin kerroinkin, niin Nälkäpelin esiosa kiilasi lukujononi kärkeen ja tuli sekoittamaan kesäkuun lukusuunnitelmiani.

Arvosana:

Kommentit

Suositut tekstit