Ranmaru Kotone - your name. (osat 1-3)

 your name.
(君の名は。[Kimi no Na wa], 2016)
Sangatsu Manga, 2017-2018
Alkuteos: Makoto Shinkai
Sarjakuva: Ranmaru Kotone
496 sivua (yhteensä osissa 1-3), pehmeäkantinen, kirjastosta

Olen nähnyt Makoto Shinkain Your name -elokuvan. Vaati kolme yritystä, ennen kuin sain sen katsottua alusta loppuun. Toisella katselukerralla katsoin sen avopuolisoni kanssa jopa elokuvateatterissa - ja nukahtelin välillä. Tiedän, TODELLA noloa. Mutta kun sitten vihdoinkin katsoimme sen rauhassa kotona, olin vaikuttunut. Ja tiesin haluavani lukea myös Ranmaru Kotonen kolmiosaisen mangasarjan elokuvaan pohjautuen - sekä haluavani nähdä muita Shinkain elokuvia. Taidan olla rakastunut. Tai vähintäänkin uusi fani.

Tykkään lukea sarjakuvia, mutta jotenkin ne aina tuppaavat unohtumaan lukupinon pohjimmaisiksi. En edes tiedä miksi, koska niiden lukeminenhan on yleensä nopeampaa kuin romaanien. Your name -mangasarjakin kerkesi siis odottaa yöpöydälläni useamman kuukauden, kunnes sitten lopulta siihen tartuin.

Mitsuha Miyamizu on nuori lukiolaistyttö, joka asuu kuvitteellisessa Itomorin kaupungissa. Hän on kyllästynyt elämäänsä maaseudulla ja toivoo olevansa komea tokiolaispoika seuraavassa elämässään. Myöhemmin Tokiossa asuva lukiolaispoika Taki Tachibana herää ja tajuaa olevansa Mitsuha. Mitsuha taas on jotenkin päätynyt Takin vartaloon. He molemmat tajuavat, että heidän vartalonsa ovat vaihtuneet.

Kaksikko alkaa kommunikoida keskenään jättämällä viestejä paperilappusille tai puhelimeen. Ajan kuluessa he tottuvat uuteen elämäänsä uudessa vartalossa. Eräänä päivänä, harvinaisen komeetan lähestyessä Tokiota, Taki kuitenkin herää - ja huomaa olevansa taas omassa vartalossaan. Hän yrittää ottaa yhteyttä Mitsuhaan, mutta se ei onnistu. Poika tajuaa, että heidän vartalonsa eivät enää vaihdukaan. Niinpä hän päättää vierailla Mitsuhan luona tämän kotikaupungissa.

En aio paljastaa juonesta enempää. Mangasarjassa on vain kolme osaa ja tarinassa on eräs merkittävä juonenkäänne, joka selviää lukijalle aikanaan. Olin itsekin aluksi hämmentynyt elokuvaa katsoessani, koska en vain tajunnut, mistä on kyse. Elokuvan nähtyäni tiesin siis mangankin juonenkäänteen ja tapahtumat suurinpiirtein etukäteen. Ja kai Your namea voisikin sanoa "taikatemppu-tarinaksi". Kannattaa lukea manga niin, ettei tiedä etukäteen kovinkaan paljoa.

Koska pidin elokuvasta paljon, en odottanut kovin paljoa vähempää tältä lyhyeltä mangasarjalta. Aivan elokuvan tasolle tämä ei yllä, mutta oli kuitenkin todella hyvä. Luinkin kaikki kolme osaa lähes yhdeltä istumalta ja suosittelen muillekin sitä tekniikkaa. Etenkin viimeisen osan kohdalla lähes ahmin sivuja etenpäin, vaikka tiesinkin, miten kaikki päättyy. Ensimmäiselle osalle annoin 4 tähteä, loput kaksi saivat 5 tähteä.
 
 Kuvatessani näitä sarjakuvapokkareita sain taas vierailevan tähden :3

Your name on koskettava, kiinnostava ja erottuva. En oikeastaan edes tiedä, mikä siitä tekee niin mieleenpainuvan ja riipaisevan. Jotain vain liikahtaa sisälläni aina tämän tarinan kohdalla. Shinkai käsittelee muutenkin teoksissaan ajankohtaisia ja samaistuttavia, monia ihmisiä koskettavia aiheita, kuten (ensi)rakkautta, luopumista ja yksinäisyyttä. Elokuvan yksityiskohdat ovat jo hieman kadonneet mielestäni, mutta sarjakuva kyllä taitaa noudattaa aika hyvin elokuvan tapahtumia. Ja se on mukavaa. 
 
Tätä mangasarjaa lukiessani kuulin vain päässäni Shinkain elokuvan kauniit musiikit. Suosittelen kuuntelemaan, ne ovat ihania! Ja suosittelen myös katsomaan elokuvan sekä lukemaan tämän mangasarjan, silloinkin jos ei yleensä mangasta juurikaan välitä. Itse luin nuorempana mangaa paljonkin, mutta näin aikuisiällä se on vähän jäänyt. Joskus kuitenkin tartun mangapokkariinkin - ja jos lopputulos on näin onnistunut, niin pitääpä tarttua mangaan useamminkin.

Tähän loppuun vielä tällainen hauska kevennyskuva, johon täytyy ehkä myös laittaa pieni SPOILERIVAROITUS. En muista koskaan löytäneeni kirjaston kirjojen välistä mitään jännittävää tai ylimääräistä. Your name -mangan viimeisen osan viimeisellä sivulla oli kuitenkin post it-lappu, johon joku edellinen lukija oli kirjoittanut oman versionsa tulevaisuuden tapahtumista. Ilmeisesti tarinan loppu ei ollut miellyttänyt, vaan aiheuttanut lähinnä ahdistusta. Ja onhan sarjakuvan loppu kieltämättä vähän avonainen: jää lukijan vastuulle päättää mielessään, miten tarina päättyy. Tähän hätään en löytänyt kovinkaan paljoa muita blogikirjoituksia tästä mangasarjasta, mutta ainakin Hurja Hassu Lukija on kirjoittanut siitä blogiinsa.

Arvosana:

Kommentit

Suositut tekstit