Muumilaakson lukuhaaste

Heinäkuu on startannut - ja tuonut mukanaan viileät ja tuuliset sadesäät. Toivottavasti tulisi vielä edes muutama vähän lämpimämpi päivä! Olen hyvin tietoinen siitä, että noin +30 asteen helle ei ole Suomessa tavallista tai normaalia ja johtuu ilmastonmuutoksesta. Me emme kuitenkaan voi säähän vaikuttaa, joten aion kyllä nauttia lämmöstä, jos sitä vielä on tulossa.

Suomalaiset kirjatubettajat Syyslukija sekä Kymmenes kirjain järjestävät viisi viikkoa kestävän lukuhaasteen, jonka haastekohdat ovat saaneet inspiraationsa Muumi-hahmoista. Haaste sijoittuu ajankohdalle 6.7.-9.8. Minä aion osallistua ja koetan suoriutua mahdollisimman hyvin. Onneksi haastekohdat eivät vaikuta ihan kamalan vaikeilta. Minulla kävi siinä mielessä hyvä tuuri, että haasteeseen sopivia kirjoja on kirjastosta lainassa useampikin, eli ei tarvinnut tehdä mitään hullua kirjametsästystä! :D Kerron tässä postauksessa haastekohdat sekä luettelen kirjat, joita olen suunnitellut haastetta varten lukevani. Tbr-lista voi vielä muuttua ihan kokonaan, jos löydän jotain sopivia ja kiinnostavia kirjoja.

Pikku Myy: Lue lyhyt kirja
Tähän kohtaan on minulla useampikin vaihtoehto, mutta ajattelin lukea Sofi Oksasen Baby Janen, jossa on 220 sivua. Minulla oli tarkoituksena lukea tämä kirja jo Pride-lukuhaasteeseen, mutta en kerennyt. Haluan kuitenkin tämän lukea - onhan se pyörinyt omassa kirjahyllyssä jo useamman vuoden - ja nyt aion sen myös vihdoinkin tehdä. Oksasen Puhdistuksesta pidin, vaikka se ei mikään maailman paras kirja ollutkaan. Tähän kohtaan kävisi myös Maija Haaviston Perhonen vatsassa, jossa on 244 sivua. Yöpöydältä löytyy Annamari Marttisen Veljeni vartija, joka sekin on melko lyhyt 270 sivun pituudessaan. Toisaalta jos oikein helpolla haluaisin selvitä, niin kirjastosta on varattuna (mutta vielä noutamatta) Leena Virtasen Eeva! - Kirjailija Eeva Kilven polut, muistot ja viisaat sanat, joka on Suomen supernaisia -lastenkirjasarjan kolmas osa. Aiemmat olen lukenut ja niistä myös pitänyt.

Hemuli: Lue tietokirja
Tuija Saarisen Pannu kuumana pääsee tähän haastekohtaan. Tuija Saarinen on perinteentutkija ja vieläpä joensuulainen, joten innolla odotan tätä kahvista kertovaa tietokirjaa! Myös Tara Westoverin Opintiellä varmasti sopisi tähän kohtaan.

Nuuskamuikkunen: Lue kirja, jonka ottaisit mukaan rantalomalle
Täytyy sanoa, että en ole vielä keksinyt varmaksi tähän kohtaan mitään sopivaa kirjaa. Dekkarit tai trillerit varmasti kävisivät, mutta kun luen sellaisen jo seuraavaan haastekohtaan. Anna-Leena Härkösen Häräntappoase voisi olla sopiva kirja, eikä edes ole kovin paksu. Härköseltä olen aiemmin muutaman teoksen lukenut ja niistä kyllä pitänyt.

Haisuli: Lue kirja, jossa tapahtuu rikos
Mads Peder Nordbon Tyttö ilman ihoa. Kirjan kansi jo houkuttelee, enkä lue rikoskirjallisuutta kovinkaan usein, vaikka siitä pidänkin. En tosin ole varma, että onko tämä enemmän rikoskirja vai jännäri, mutta ilmeisesti tässä kuitenkin murha tapahtuu.

Mörkö: Lue kirja, jonka lukeminen vähän pelottaa sinua
No, Pieni elämähän kävisi tähän vallan mainiosti. En nyt kuitenkaan sitä tätä haastetta varten vielä lue. Sen sijaan ajattelin lukea Annie Proulxin Lyhyt kantama -novellikokoelman, jonka tunnetuin novelli lienee Brokeback Mountain. En lue novelleja mitenkään kovin paljon ja useimmat novellikokoelmat ovat vähän epätasaisia kokonaisuuksia. Senpä takia pelkäänkin, että vain tuo suosituin novelli on se paras ja muut vain keskinkertaisia. Ja kun ilmeisesti kokoelman novellit eivät ole mitään parin sivun mittaisia. Avopuolisoni ainakin kehui tätä kirjaa, joten ei tämä nyt kovin huono voi olla! 

Aiotko sinä osallistua tähän haasteeseen? Jos, niin mitä kirjoja ajattelit lukea? Oletko lukenut jotain yllä mainituista kirjoista, mitä niistä suosittelisit? 


❀❀❀❀❀

Tähän loppuun vielä muutama sananen korealaisesta Parasite-elokuvasta. Kyllä, tämä on kirjablogi, mutta koen silti tarvetta kirjoittaa tästä elokuvasta edes vähän. Koronan takia paikallinen elokuvateatteri suljettiin moneksi kuukaudeksi ja avattiin uudelleen viime viikolla. Ennen sitä kyseltiin elokuvateatterin facebook-sivulla, että mitä keväällä esitettyjä elokuvia ihmiset haluaisivat uudelleen pyörimään. Paljon kehuttu ja ylistetty - neljä Oscaria voittanut - Parasite oli yksi näistä elokuvista. Ja koska olin halunnut ja suunnitellut sen jo aiemminkin katsovani ja avopuolisoanikin se kiinnosti, niin päätimme mennä sen vihdoinkin katsomaan. Olisimme halunneet mennä katsomaan myös Makoto Shinkain (häneltä on aiemmin ilmestynyt mm. Your Name) uuden elokuvan nimeltä Weathering With You, mutta sen esitysajat menivät ristiin meidän aikataulujemme kanssa.

En nyt ala tässä elokuvan juonta selostamaan, koska tämä elokuva kannattaa katsoa niin, ettei tiedä etukäteen juuri mitään. Nimittäin elokuva on silloin todella yllättävä katselukokemus. Se on ennalta arvaamaton ja jännittävä ja etenee vaivihkaa kohti ratkaisevaa juonenkäännettä, joka muuttaa elokuvan suuntaa ja tunnelmaa hyvin selvästi. Kyseessä ei varsinaisesti ole mikään hyvän mielen elokuva. Ei kannata myöskään säikähtää sitä, että elokuva sijoittuu Koreaan ja on myös puhuttu koreaksi. Itse olen kieleen jo teini-aikojen k-popjuttujen sekä k-draamojen takia tottunut, joten minulle se ei tuottanut ollenkaan vaikeuksia (elokuvassa on kyllä tekstitykset). Voin kyllä ehdottomasti suositella, jos et ole kovin heikkohermoinen! Pelottavaksi en tätä sanoisi, enemmänkin salakavalaksi ja jännittäväksi.

Elokuvan traileri:

Kommentit

  1. Minä olen huono osallistumaan lukuhaasteisiin, vaikka teoriassa ne kiinnostavat. Tuolta sinun listaltasi Mads Peder Nordbo on kiinnostanut jo kauan, koska hänen kirjansa sijoittuvat Grönlantiin. Korealainen elokuva voisikin olla jännä kokemus, kun Aasiakin kyllä kiinnostaa. Heikkohermoinen saatan kyllä olla 😁 Riippuu tietysti hiukan siitä, millaista juttua siinä on. Joitain kauheuksia kestää ja toisia ei, vailla mitään logiikan häivää varmaankin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa Parasite-elokuvassa on lähinnä ehkä väkivaltaa (ja sekin loppupuolella) sekä muutenkin raskaita juttuja. Esimerkiksi luokkaeroja ja niistä aiheutuvaa hierarkiaa kuvataan hyvin. Mutta kannattaa ainakin kokeilla katsoa, jos yhtään kiinnostaa! :) Ja joo, näitä pohjoismaisia kirjailijoita on melko paljon ja moni kirjoittaa juurikin rikos- tai jännityskirjallisuutta :D Onko se oikea termi sitten nordic noir, en ole varma. Täytyy vain toivoa (vai voiko tällaista edes toivoa...), että tuossa Nordbon kirjassa tapahtuu rikos.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit