Noelle Stevenson, Grace Ellis, Shannon Watters & Brooke Allen - Lumberjanes (osat 1-2)

Lumberjanes (Vol 1): Beware The Kitten Holy
(BOOM! Box, 2015)
Ei ole suomennettu
128 sivua, pehmeäkantinen, kirjastosta
Arvosana:

Lumberjanes (Vol 2): Friendship to the Max
(BOOM! Box, 2015)
Ei ole suomennettu
111 sivua, pehmeäkantinen, kirjastosta
Arvosana:

Lumberjanes-sarjakuva on ollut mielessäni jo jonkin aikaa, mutta jotenkin on tuntunut, ettei sitä meinaa löytää juuri mistään. Kirjastossa kyllä on välillä pyörinyt sarjakuvan osia, mutta ne ovat yleensä olleet jotain yhteisniteitä. Haluan lainata jokaisen kirjan erikseen, koska sarjakuvien kansissa ei suoraan lue, että onko kyseessä ensimmäinen osa vai joku uudempi. Se selviää vasta vilkaisemalla sarjakuvan sisälle, jossa lukee luvun numero. Eräällä kirjastoreissullani kirjaston hyllyssä oli kuitenkin useita tämän sarjakuvian osia ja nappasinkin ekan osan lainaan. Toisen varasin kylläkin lähes heti kirjastosta.

Miss Quienzella Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpet's -leiri (kyllä, nimi on todellakin tuollainen sanahirviö) on partioleiri niin sanotusti koville muijille. Asiat eivät kuitenkaan ole aivan sitä miltä näyttävät. On kolmisilmäisiä kettuja, salaisia luolia, merihirviöitä, ja anagrammeja. Onneksi ovat olemassa Jo, April, Mal, Molly ja Ripley: viisi parasta ystävystä, jotka ovat määrätietoisesti päättäneet viettää mahtavan kesän yhdessä... Ja he eivät anna minkään tulla tielleen. Viisikko joutuu kuitenkin monenlaisiin seikkailuihin ja vaaroihin ja he ovat lähes jatkuvasti pulassa myös leirin ohjaajien kanssa. Seikkailunhalu menee monesti tottelevaisuuden ja sääntöjen edelle.

Suomensin nyt vapaasti ensimmäisen osan takakannen kuvauksen tuohon, siksi teksti voi olla hieman tönkköä. Mutta sarjakuva on melko helposti seurattavissa ja ymmärrettävissä.

Beware The Kitten Holy siis aloittaa tämän tyttöjen partioleiristä kertovan sarjan. Tässä ensimmäisessä osassa on neljä lukua, joista jokainen alkaa pienellä kuvauksella jostakin partiomerkistä. Samalla tulee myös yleisesti lisätietoa Lumberjaneseista sekä heidän partioleiristään. Esimerkiksi "naval gauging badge"- eli merivoimamerkki(?) kuuluu urheilu ja pelit-kategoriaan Lumberjanesien käsikirjassa. Merkin suorittamiseksi täytyy osata esimerkiksi suunnistaa kovassa vesivirrassa. Ilmansuunta täytyy pystyä kertomaan tähtien ja auringon avulla sekä pitää pystyä uimaan 50 jaardia vaatteet päällä ja kengät jalassa. Myös esimerkiksi elvytystä pitää osata antaa.

Toinen osa on nimeltään Friendship to the Max ja siinä Lumberjanesien sama vauhdikas ja melko päätönkin meno jatkuu. He tappelevat esimerkiksi dinosaurusta vastaan ja päihittävät sen lopulta ystävyysrannekoruista solmimallaan verkolla. Kekseliästä, sanoisinko.

Molemmissa osissa on samanlainen rakenne, eli niissä on neljä lukua. Koko ajan sattuu ja tapahtuu ja kovin tylsää ei näytä partiolaisleirissä olevan. Molempien osien lopussa on jokin hieman isompi seikkailu ja juonenkäänne, jossa vaaditaan kaikkien viiden partiolaistytön yhteisvoimia, nokkeluutta ja ystävyyttä.

Sarjakuvan piirrostyyli on kauniin värikästä ja no, sarjakuvamaista. Hahmot ovat liioiteltuja ja niin on myös heidän käytöksensä. Tyttöjen ikää ei kerrota suoraan, mutta sanoisin heidän olevan suunnilleen teini-ikäisiä, ehkä vähän nuorempiakin. Lukeissani toista osaa avopuolisoni tuli kuikuilemaan taakseni ja totesi, että hänen mielestään hahmot näyttävät ihan pojilta. Ja kieltämättä osa näyttääkin, tosin se johtuu todennäköisesti juurikin piirrostyylistä.

Hahmot erottuvat erottuvat luonteenpiirteiltään ja myös ulkonäöltään. Kaikkien nimiä en heti muistanut, mutta ulkonäöltä erotin heidät kyllä. Mukavaa, että heistä on kuitenkin tehty selvästi eri näköisiä, mikä helpottaa tunnistamista - onhan päähenkilöitä kuitenkin viisi. Toisessa osassa kahden hahmon välillä tuntuu heräävän myös jotain romanttisia tunteita. Mielenkiinnolla odotan, että mihin tuo pieni juonikoukku vielä johtaa...

Suosittelen kyllä tutustumaan tähän sarjakuvaan! Nämä ovat nopealukuisia, hauskoja sekä kivasti piirrettyjä. Usein koko aukeama tai vähintään toinen sivuista on kokonaan jonkin tietyn värinen: esimerkiksi metsässä ollessa sivut ovat vihreän sävyisiä. Kuvat ja värit valloittavat koko aukeaman, mistä pidän kovasti.

Minä tuskin jätän Lumberjanesien lukemista tähän. Ja onhan näitä tainnutkin ilmestyä noin 16 osaa. Pelkään vain, ettei niistä läheskään jokainen ole kirjastosta lainattavissa.

Kommentit

Suositut tekstit