Maiju Markkanen & Tero Tiittanen - Miten täältä pääsee pois? Hauskimmat ja hirveimmät treffikokemukset

Miten täältä pääsee pois? Hauskimmat ja hirveimmät treffikokemukset
(Bazar, 2020)
203 sivua, kovakantinen, kirjastosta

Tähän alkuun hieman koottuja selityksiäni. Olen tainnut aiemminkin mainita, että syksyt ovat minulle aina hieman ankeaa aikaa. Unentarve ja väsymys kasvavat pimenevien iltojen myötä ja jotenkin (ehkä vähemmän yllättäen) sitä tekisi mieli elää vain pelkällä suklaalla. Voisin aivan hyvin ruveta talviunille viimeistään siinä marraskuun aikoihin ja herätä esimerkiksi maaliskuun alussa - tai sitten vasta toukokuussa vappuboolin merkeissä. Myös koulussa tuntui heti pamahtavan tuhat ja sata ryhmätyötä yhtä aikaa päällekäin, jotka pitäisi saada tehtyä vielä ennen syyskuun loppua. Olen kyllä lukenut viime aikoina myös useita todella hyviä kirjoja, mikä sitten taas saattaa saada ne keskinkertaisemmat kirjat tuntumaan tavallista mitäänsanomattomimmilta. Hieman on siis lukeminen tökkinyt nyt syyskuussa, vaikka tuttuun tapaan haluan lukea suunnilleen kaiken mahdollisen ja voisin asua kirjastossa.

Tero Tiittanen on minulle tuttu lähinnä Salatut elämät -televisiosarjasta, jossa hän on näytellyt Sergei Kuulaa. Olen seurannut Salattuja elämiä jo vuosikaudet, enkä enää edes jaksa peitellä tätä tosiasiaa. Maiju Markkanen puolestaan on minulle aivan tuntematon nimi. Huomasin kuitenkin tämän treffailuun liittyvän kirjan syksyn kirjakatalogeja selaillessani ja kiinnostuin välittömästi. Varasinkin kirjan kirjastosta ja nyt sain sen luettavakseni. Minullahan oli jo yksi kirja kesken, ensimmäinen Kaari Utrion kirjani, mutta päätin ihan vain vähän nopeasti vilkaista, että mitäs näiden keltaisten kansien välistä oikein löytyykään. Ja no, lähes huomaamattani koukutuinkin vähän enemmän ja näin pari päivää myöhemmin kirja onkin jo luettuna.

Kirjaan on koottu hauskoja ja hirveitä treffikokemuksia, jotka ovat peräisin kirjoittajien ystäviltä, tutuilta ja sosiaalisen median seuraajilta. Ilmeisesti idea kirjan kirjoittamiseen lähti Teron ja Maijun kahvipöytäkeskustelusta. Kirjoitukset ovat siis tosiperäisiä, vaikka uskonkin, että niitä on saatettu hieman muokata - tai ainakin lyhentää. 

Miten täältä pääsee pois? muistuttaa minua hieman Henriikka Rönkkösen kirjoista. Se luultavasti johtuu rakenteesta: kirjoitukset ovat lyhyitä ja todella nopealukuisia, vain noin 1-2 sivun mittaisia. Niitä siis lukee mielellään ja vaivattomasti useammankin peräkkäin ja kulmat kohoavat vähän pakostikin. Onko tällaisia treffailijoita oikeasti olemassa jossain? Omat treffikokemukseni alkavat näyttää näiden kirjoitusten vierellä melko tylsiltä ja normaaleilta, mikä ei kyllä välttämättä tässä tapauksessa ole huono asia.

Tämä kirja taisi sattua juuri oikeaan hetkeen. Sivut kääntyivät nopeasti ja yhden kirjoituksen pystyi lukemaan helposti lähes missä välissä tahansa. Alkusanoissa mainitaan, ettei kirjan ole tarkoitus soimata tai haukkua treffien toista osapuolta, vaan kuvata kertojan subjektiivinen näkemys treffien kulusta. Ehkä juuri se saa kirjan tuntumaan jollain tapaa hyvin samaistuttavalta, vaikken itse olekaan treffaillut mitenkään kovin paljoa tai törmännyt näin erikoisiin treffikumppaneihin. Eihän tämä nyt ehkä mikään elämää suurempi kirja ole, mutta eipä sille ole aina tarvettakaan. 

Plussaa muuten vielä kirjan nimestäkin. Se on mielestäni oikein osuva, sillä kamalilta tai kiusallisilta treffeiltähän haluaa yleensä vain pois ja miettii, että miten sen voisi tehdä mahdollisimman hienotunteisesti ja toista loukkaamatta. Luin jopa muutaman treffitarinan avopuolisolleni ääneen, koska halusin jaksaa omat kiusaantumisen tunteeni. Hänen reaktionsa oli kuitenkin melko odotettu: "En kestä kuunnella tuommoista cringefestiä." 

Saatan nyt ehkä hieman huijata tai ainakin luistaa säännöistä.  Nimittäin jos en ala hiljalleen täyttämään loppuja Helmet 2020 -haastekohtia, niin voi olla (ja luultavasti niin käykin), että noin puolet kohdista jää tyhjiksi. Mutta sijoitan tämän kirjan kohtaan 35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa, kyllähän kai Tinder ja Whatsapp lasketaan sosiaalisiksi medioiksi?

Tämä kirja on luultavasti vielä niin uunituore, ettei siitä pahemmin taida olla blogikirjoituksia. Tai ainakaan minä en löytänyt yhtään, ehkä joku muu voi löytääkin.

Arvosana:

Kommentit

  1. Tämä kirja kuulostaa kiinnostavalta. Jo tuo nimi sanoo kaiken! Itsekin olen joskus ollut kiusallisilla treffeillä miettimässä juuri tuota kysymystä! Joten tämän kirjan voisi lukea jossain vaiheessa. Varmaankin sopii kevennyksen tarpeeseen.

    Voimia sinulle syksyyn! Itse tykkään vielä tästä syys-lokakuusta, mutta odotan kauhulla marraskuuta - eli oikeastaan en uskalla vielä edes ajatella sitä... Mutta eletään päivä kerrallaan, ja suklaahan on aina vastaus, vaikka ei tietäisi kysymystäkään!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen kyllä kokeilemaan! Varmasti lähes jokainen, joka on joskus treffeillä käynyt, voi samaistua joihinkin tarinoihin :)

    Kiitos! Ja suklaa tosiaan korjaa kaiken! Sen avulla kyllä jaksaa syksyn ja talven pimeyden yli.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit