Minna Rytisalo - Lempi

Lempi
(Gummerus, 2016)
234 sivua, kovakantinen, omasta hyllystä

Minna Rytisalon (s. 1974) esikoisromaani Lempi tarttui mukaani eräältä kirpparireissulta. Rytisalo on Sodankylässä syntynyt lukion äidinkielenopettaja, joka kahdenkymmenen vuoden harkinnan jälkeen toteutti vihdoinkin oman haaveensa ja kirjoitti kirjan - ja hyvä, että kirjoitti. Nuo vuodet eivät menneet hukkaan, sillä Lempi on todella hieno esikoisteos.

Kuka on Lempi? Mitä on lempi?

Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät ympäri. Viljami joutuu jättämään vastavihityn Lempi-vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin, kun käy kutsu rintamalle. On uskallettava ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi.

Mielestäni kirjan takakansi ei kerro vielä juurikaan kansien väliin kätkeytyvästä tarinasta, mikä on oikeastaan ihan hyvä asia. Lempi tulee kokea itse. Itse vietin todella intensiiviset pari päivää kirjan parissa.

Kirja on jaettu kolmeen osaan, joissa Viljami, Elli-piika sekä Lempin kaksoissisko Sisko pääsevät ääneen. Lempin itsensä pään sisään ei päästä kirjan aikana kertaakaan. Pidän tätä hyvänä ja mielenkiintoisena ratkaisuna, vaikka en väitä, ettenkö olisi ollut utelias kuulemaan myös Lempin versiota tapahtumista. Nythän kuva Lempistä rakentuu hänen läheistensä silmin ja sen takia hän jää ikäänkuin sivuhenkilöksi omassa tarinassaan. Viljamin osio on kirjassa heti ensimmäisenä ja se on kaikkein lyhin. Jos koko kirja olisi jatkunut samanlaisena, en ehkä olisi pitänyt siitä läheskään niin paljoa, kuin lopulta pidinkään. Viljamin osio on jotenkin vaikeaselkoinen sekä raskassoutuinen. Viljami suree Lempin menettämistä ja tuntuu olevan täysin lamaantunut ja elämänhalunsa menettänyt. Rytisalon kieli on kyllä hyvin kaunista ja tavallaan minulla onkin vähän sellainen olo, että Viljamin osio olisi melkein kannattanut lukea uudelleen heti kirjan loputtua.

Pidin Lempistä todella paljon. Luin viimeiset 100 sivua eräänä iltana takkatulen pauketta kuunnellen ja kannet suljettuani olo oli hieman tyhjä. Aluksi annoin kirjalle 4 tähteä, mutta muutaman päivän tarinaa makusteltuani kirja ansaitsee kyllä 4,5 tähteä. Aivan 5 tähden kirja se ei minulle ollut, mutta varmasti yksi tämän vuoden hienoimmista lukukokemuksista. Yleensä suhtaudun hieman epäilevästi paljon hehkutettuihin kirjoihin. Mutta kyllä, Lempin voin liittyä mukaan kirjaa hehkuttaneiden joukkoon. Lukekaa tämä, suosittelen hyvin lämpimästi!

Ja kyllähän minun oli aivan pakko tilata myös Rouva C nettiantikvariaatista omakseni. Toivottavasti Rytisalo jatkaa kirjoittamista, sillä täällä on ainakin yksi hyvin innokas lukija tulevaisuudessakin.

Helmet 2021 -lukuhaasteessa Lempi pääsee kohtaan 2. Kirjan on kirjoittanut opettaja. Kirja sopisi myös kohtiin 3. Historiallinen romaani, 6. Kirja kertoo rakkaudesta sekä 17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi.

Arvosana: ½

Luettu muualla:
Kirja vieköön!
Lumiomena
Tekstiluola 
Tuntematon lukija
Lukujonossa
Kirsin Book Club
Kirjanurkkaus

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Oli kyllä! :) Jotain todella lumoavaa tässä oli.

      Poista
    2. Onpa tosiaan jännä ratkaisu, että Lempistä kerrotaan vain toisten ihmisten silmin. Kuulostaa todella kiinnostavalta! Muutenkin olen aikonut lukea tämän vielä joskus, mutta nyt kiinnostaa entistä enemmän.

      Poista
    3. Kirjarikas elämäni: mukavaa, että kiinostus lisääntyi! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit