Emily Henry - Täydellinen päivä

 

Emily Henry: Täydellinen päivä
(Beach Read, 2020)
Karisto, 2021
Suomentanut: Taina Wallin
449 sivua, kirjastosta lainattu

Tässä taas yksi tämän vuoden uutuuskäännöskirja, jota on todella paljon hehkutettu kirjagramin ja kirjasomen puolella. Valitettavasti minä en ihan päässyt tuohon hehkutukseen mukaan, minulle tämä Emily Henryn kirja jäi vähän kädenlämpöiseksi. En tiedä, nostanko omat odotukseni liian korkeille tällaisten paljon kehuttujen kirjojen (vai pelkästään chick litin?) kohdalla, koska petyn lähes joka kerta. Ei ehkä pitäisi lukea netistä ollenkaan kirja-arvioita, ennen kun on itse lukenut kyseisen kirjan.

January on kirjailija, joka kirjoittaa romanttisia bestsellereitä. Augustus on myös kirjailija, mutta hän puolestaan kirjoittaa korkeakirjallisuutta. January haluaa antaa tarinoilleen onnellisen lopun, kun taas Augustus tappaa kaikki hahmonsa ja pistää heidät muutenkin kärsimään. Kirjoitustyylinsä puolesta he ovat toistensa vastakohtia ja heitä yhdistääkin vain tyhjän paperin kammo sekä naapuritalot järven rannalla.

Sitten parivaljakko saa pirullisen idean: haaste, jossa Augustus viettää kesän kirjoittamalla naistenviihdettä ja January kirjoittaa korkeakirjallisen mestariteoksen. Kaksikko myös sopii kirjoitushaasteen säännöistä sekä perehdyttää toisiaan oman genrensä saloihin.

Kirjan lähtöasetelma vaikutti mielenkiintoiselta ja jollain tavalla jopa persoonalliselta, mukavan erilaiselta. Mutta täytyy sanoa, että minun mielestäni tämä kirja, jota itse kuvaisin chick litiksi, ei oikeastaan erottunut muiden saman genren kirjoista mitenkään kovin näyttävästi.

Tapahtumat ja tarinan loppuratkaisu ovat kliseisiä ja ennalta arvattavia. En saanut mitään suuria oivalluksia tai yllätyksiä kirjaa lukiessani. Januaryn ja Augustuksen suhde - kyllä, vähän nyt ehkä spoilaan, mutta eivätköhän kaikki jo tiedä, että kaksikolle kehittyy tunteita toisiaan kohtaan - kehittyy liian nopeasti. Olen tästä aiemminkin chick lit-kirjojen kohdalla marmattanut, mutta minusta se vain on epäuskottavaa, ei voi mitään. Ja no, mielestäni tällainen instant love-tyyppinen tarina tuntuu vähän jopa laiskalta ratkaisulta kirjailijan suunnalta. Tietenkin myös seksi on heti täydellistä ilotulitusta. Ja kun konflikteja tai ongelmia - esimerkiksi Augustuksen exä, jonka kanssa tämä on vielä virallisten papereiden mukaan naimisissa - sitten ilmenee, niin ne ratkaistaan alta aikayksikön ja kaikki on jälleen ihanaa. 

Hahmojen menneisyydessä on kyllä tapahtumia, joista koetetaan ammentaa draamaa ja ankeutta kirjaan. Mutta mikseivät tapahtumat voineet tapahtua esimerkiksi nykyhetkessä ja siten tuoda kirjaan hieman lisää syvyyttä? Kirjassa on kuitenkin reilusti yli 400 sivua, siihen määrään olisi kyllä mahtunut jotain muutakin, kun vain treffailua. Esimerkiksi Beth O'Leary on saanut kirjoihinsa syvällisempiä ulottuvuuksia ja erottuu siksi edukseen tämän kaltaisissa kirjoissa.

Pidän siitä, että kirjoissa on lyhyet luvut - ja etenkin tällaisen romcom-kirjojen kohdalla. Mutta Täydellisessä päivässä luvut ovat lähes poikkeuksetta noin 20 sivun mittaisia - vähintään. Ehkä sen takia tuntui, että kirja eteni jotenkin todella hitaasti, tuntui että luvut eivät koskaan loppuneet. Välillä kirjan lukeminen oli suorastaan tahmeaa. Luin kyllä viimeiset +100 sivua yhden illan aikana, mutta lähinnä sen takia, että kirjasta oli varaus kirjastossa ja halusin siis saada sen luettua ennen eräpäivää.

En oikeasti tiedä, onko nyt vain kyse siitä, että tällaiset kevyehköt romanttiset kirjat eivät ole minua varten. Silti luen - ja aion jatkossakin lukea - niitä välillä, mutta en ole löytänyt vielä yhtäkään sellaista, jota olisin rakastanut. Beth O'Learyn kirjoista olen kyllä pitänyt, mutta niitäkään en ole aivan päättömästi rakastanut. Mutta O'Learyn kirjoissa on tiettyä särmää ja persoonallisuutta, minkä takia saattaisin ehkä jopa varovasti tituleerata hänet lempikirjailijakseni chick lit-kirjallisuuden osalta.

Minusta olisi vain mielenkiintoista lukea chick lit-kirja, jossa olisi paljon draamaa ja surua, eikä loppu olisi onnellinen! Toki ymmärrän sen, että chick litin tarkoitus on nimenomaan olla kevyttä ja romanttista. Mutta eniten olen pitänyt juuri sellaisista kevyistä "hömppäkirjoista", joissa on ollut jotain syvyyttä ja vakavampia teemoja.

Täydelliselle päivälle antamani tähtiarvio on ehkä hitusen antelias, koska kirja oli jotain 3 ja 4 tähden väliltä, ehkä kuitenkin enemmän 3 tähteä. Kirja pääsee Helmet 2021 -lukuhaasteessa kohtaan 37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa, onhan kirjan kirjoittaminen ja kirjailijan ammatti isossa osassa päähenkilöiden elämää sekä koko kirjan juonta.

Arvosana:  ★½

Kommentit

 1. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä kirja on vilahtanut ihan ohitseni, vaikka olenkin aika monessa somejutussa mukana. En oikein osaa sanoa, olisiko tämä kirja sellainen josta pitäisin, mutta tunnustan kyllä, että luen todella mielelläni hyvinkin kevyttä kirjallisuutta silloin tällöin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkään lukea välillä ns. hömppäkirjoja, enkä missään nimessä halua väheksyä niitä tai niiden lukijoita. En vain ole oikeastaan koskaan kokenut WAU!-elämystä kevyttä hömppää lukiessani... :D Mutta jos kaipaa kevyttä lukemista, niin siihen tämä Täydellinen päivä on varmasti hyvinkin oivallista luettavaa.

   Poista
 2. Minä halusin haastaa itseäni lukemalla tämän, sillä en normaalisti lue kevyttä. Olin tosi pettynyt. Kirja oli kuten kuvasit, epäuskottava, ja luvut aivan liian pitkiä tällaiseen kirjaan. Höh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, etten ole ainoa, joka tähän on pettynyt... :D Niin moni kun tuntuu tätä rakastavan, ainakin kirjasomen perusteella. Kirjamakuja on toki monia ja hyvä niin. En vain itse oikein ymmärrä, että mikä tässä kirjassa nyt muka sitten on niin uutta ja ihmeellistä.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit