Helmet 2020 -lukuhaasteen koonti sekä ensi vuoden lukusuunnitelmia

Kävin taas tänään kirjastossa. Käyn kirjastossa yleensä joka viikko, ainakin näin lomalla ollessani. Matkaan tarttui muutama oikein kiinnostava kirja sekä useampi kirja kirjaston vaihtokirjahyllystä. 

Elizabeth Acevedon tuotantoon olen halunnut jo kauan tutustua - ja juuri, kun olin lähtenyt kirjastosta, sain kännykkääni saapumisilmoituksen Runoilija X -kirjasta, jonka olin varannut. Kaikilla mausteilla puolestaan löytyi kirjaston palautushyllystä ja kiinnostaa jopa vielä enemmän. Shea Ernshawnin The Wicked Deep -kirjan olen meinannut jo monta kertaa ostaa itselleni, sillä yleensä haluan ostaa romaanit, jotka luen englanniksi. En kuitenkaan voinut jättää tätä kauniskantista kirjaa kirjaston hyllyyn, kun se silmiini lasten- ja nuortenosastolla sattui. Olen kyllä innoissani näistä molemmista kirjastolöydöistäni! Lasten- ja nuortenosaston remontin myötä englanninkielisten YA-kirjojenkin valikoima tuntuu laajentuneen.

Mutta nyt sitten niihin kirjahaasteisiin ja -tavoitteisiin. Olen jo aiemminkin blogissani maininnut, että en juurikaan suunnittele lukemistani kovin paljoa etukäteen. Useimmiten valitsen seuraavan lukemani kirjan ihan vain sen hetkisen fiilikseni mukaan, toki joskus esimerkiksi kirjastolainan lähestyvä eräpäivä vaikuttaa valintaan. Joitain tavoitteita ja suunnitelmia yleensä kyllä teen esimerkiksi lukuhaasteiden osalta, sillä haasteet tuovat lukemiseen kivan pienen lisämausteen. Näistä vuoden 2021 lukuhaasteista ja lukusuunnitelmista kerronkin nyt tässä.

Miten kävi Helmet 2020 -lukuhaasteen? Niin, ei kovin hyvin. Sain luettua hädin tuskin puolet 50 haastekohdasta, eli 26 kirjaa. Toki olisin varmasti saanut täytettyä enemmänkin haastekohtia, jos olisin laittanut yhden kirjan useampaan haastekohtaan tai laskenut mukaan enemmän esimerkiksi sarjakuvia. Otin kuitenkin itselleni henkilökohtaiseksi lisätavoitteeksi, että sijoitan vain yhden kirjan yhteen haastekohtaan ja koetan täyttää haasteen suurimmaksi osaksi romaaneilla. Eli en todellakaan saanut suoritettua Helmet-lukuhaastetta loppuun asti, mutta enpä jaksa kokea asiasta mitään epäonnistumisen tunteita. En aio erikseen listata, mitä haastekohtia sain suoritettua - kirjat on listattu blogin yläpalkin Helmet 2020 -sivulle.

Kirjallinen maailmanvalloitukseni jatkuu yhä edelleen. En ole asettanut itselleni mitään aikarajaa, että milloin koko maailma tulee olla kirjallisesti valloitettuna. Luen sopivia kirjoja aina, kun siltä tuntuu. Suurimmaksi osaksihan luen eurooppalaista kirjallisuutta ja esimerkiksi afrikkalaisten kirjailijoiden kirjat ovat edelleen aliedustettuina lukemistossani. Alunperinhän halusin aloittaa kirjallisen maailmanvalloituksen juuri sen takia, että lukisin enemmän ja monipuolisemmin erilaisia kirjoja eri osista maailmaa.

Stephen King -projektini alkoi alkuvuodesta hyvin, mutta tyssäsi loppukesästä, kun olin saanut The Running Man -kirjan luettua. Luin vuonna 2020 yhteensä 6 Kingin kirjaa kokonaan. Syynä tuohon äsken mainitsemaani lukutahdin tyssäämiseen on luultavasti Musta torni -sarjan aloitusosa, The Gunslinger, jota kyllä luen parhaillaan. Tuohon kirjaan tarttuminen vain jotenkin pelotti hirvittävästi, sillä olen kuullut siitä niin risteäviä mielipiteitä ja arvelin, ettei kirja tule olemaan ihan minun juttuni. Ja no, eihän se parhainta lukemaani Kingiä olekaan, mutta luen sen kyllä loppuun, tietenkin. Sinänsä J. R. R. Tolkienista ja Hyvät, pahat ja rumat -elokuvasta länkkärivaikutteita saanut tarina on ihan kiinnostava, mutta samalla se on myös aika sekava ja sen takia jotenkin raskas. Mutta Kingin lukemista en lopeta, se on aivan varmaa! Pyrin edelleen lukemaan yhden hänen kirjansa joka kuukausi, mutta luultavasti niin ei taaskaan tule ihan käymään... :D

Oman kirjahyllyn kirjat... niin, se onkin sitten taas vähän surullisempi juttu. Kotikirjastoni kirjat eivät ainakaan ole vähentyneet, niitä on oikeastaan tullut koko ajan vain lisää, vaikka olenkin yrittänyt pitää kirjojen osteluni kohtuudessa. Vuonna 2020 en myöskään lukenut oman hyllyni kirjoja kovinkaan paljoa, sillä kirjastokierteeni on nähtävästi tullut jäädäkseen.

☃❄☃❄☃❄


Mitä kirjallisia tavoitteita olen asettanut vuodelle 2021?
 

Haluan ja aion jatkaa Stephen Kingin tuotannon lukemista. Se nyt on varmasti käynyt jo selväksi.

Aion osallistua Helmet 2021 -lukuhaasteeseen ja olen tehnytkin siitä jo oman sivun blogini yläpalkkiin. Tämän vuoden haaste vaikuttaa hieman helpommalta kuin viime vuoden, ja olen saanut yhden kohdan jo täytettyäkin.

Kotipaikkakuntani kirjastolla on myös oma lukuhaasteensa, joka sisältää 12 haastekohtaa sekä 12 bonustehtävää. Haluaisin osallistua haasteeseen, mutta bonustehtävistä en osaa vielä sanoa mitään. Haastekohdat ovat:
1. Lue muusikon kirjoittama tai muusikosta kertova kirja. Tutustu myös artistin musiikkiin.
2. Lue kirja ja kokkaa siinä mainittu resepti.
3. Lue tietokirja sinulle uudesta aiheesta. Etsi samaa aihepiiriä käsittelevä romaani.
4. Lue kirja, joka on alunperin kirjoitettu kielellä, jota et osaa. Opettele hyödyllinen lause tällä kielellä.
5. Lue pelistä tai liikuntalajista kertova kirja. Kokeile peliä/lajia myös itse.
6. Lue kirja ja osallistu siihen liittyvän teemapäivän tai -viikon viettoon.
7. Lue Pohjois-Karjalaan sijoittuva kirja. Vieraile tapahtumapaikalla.
8. Lue kirja, jonka keskeinen tapahtumapaikka on metsä.
9. Lue kirja, jonka pohjalta on tehty elokuva. Katso myös elokuva.
10. Lue kirja sinulle uudessa formaatissa tai epätyypillisessä muodossa. Tutki missä muissa muodoissa kirja on julkaistu.
11. Lue runokirja ja kirjoita oma runo.
12. Lue kirjastoon sijoittuvaa kirjaa kirjastossa. Postaa lukuhetkestäsi kuva (vaarakirjastojen) someen.

Viimeisenä - mutta ei todellakaan vähäisimpänä! - haluan oikeasti lukea enemmän kirjoja omasta hyllystäni. Aion myös pitää kirjaa hankkimistani uusista kirjoista. Kirjahyllyyni nimittäin ilmestyy jatkuvasti uusia teoksia, jotka kiinnostavat minua, mutta jotenkin en vain juuri koskaan nappaa sieltä itselleni seuraavaa luettavaa kirjaa. Jos saisin edes yhden oman kirjahyllyn kirjan luettua joka kuukausi, niin se olisi jo todella hyvä alku.

Oletko sinä suunnitellut vuoden 2021 lukemisiasi? Millaisia tavoitteita olet itsellesi asettanut? Pidätkö lukuhaasteista?

Kommentit

Suositut tekstit