Minna Canth - Papin perhe

Papin perhe (1891)
WSOY, 1999
131 sivua, pehmeäkantinen, lainattu kirjastosta
 
"Tahdon vain sanoa vielä sen, ettei vanhempi suku-
polvi saa laittaa nuorelle aituuksia eteen." 

Näin alkuun näitä postauksia voi tulla tiheästi, mutta en usko, että ihan yhtä nopea tahti säilyy tulevaisuudessa. On vain muutamia kirjoja odottamassa arviotaan, joten täytyy julkaista niistä tekstit pikimmiten.

Jos näytelmä ei ole sinulle tuttu, niin tämä arvio saattaa sisältää yksityiskohtia juonesta.

Minna Canthin päivää vietettiin 19.3. ja en ihan kerennyt silloin tätä lyhyttä näytelmää lukea, vaikka se vakaa aikomukseni olikin. Luin tämän sitten muutama päivä myöhemmin, aurinkoisena lauantaina muutamalla lukukerralla. Ja pidin kovasti.

En muista, olenko joskus aiemmin Minna Canthilta mitään lukenut - hämärä mielikuva on, että joskus peruskoulussa olisin. Silloin en kuitenkaan lukenut juuri mitään muuta kuin romaaneja tai varsinkaan osannut arvostaa muuta kirjallisuutta kuin proosaa, joten eivät näytelmätkään kiinnostaneet.

Papin perhe kertoo nimensä mukaisesti Valtarien viisihenkisestä perheestä. Perheeseen kuuluvat pastori-isä Henrik ja hänen vaimonsa Elisabeth sekä pariskunnan kolme lasta: Jussi, joka on juuri valmistunut ylioppilaaksi, näyttelijän urasta haaveileva 17-vuotias Maiju sekä Hanna, joka opiskelee viimeistä vuottaan opettajaksi. Henrik on konservatiivinen ja todella uskovainen (mikä nyt ei sinänsä ole yllätys, onhan hän pappi). Hän myös odottaa, että muukin perhe eläisi tiukasti konservatiivisten ja kristillisten arvojen mukaan. Henrik on perheen pää, joka tekee päätökset ja määrää kaikesta, eikä suvaitse vastaansanomista. Edes Elisabeth ei uskalla juurikaan kritisoida miehensä päätöksiä, vaan lähinnä myötäilee ja koettaa toimia sovittelijana konfliktien sattuessa. Maijun vastalauseet Henrik kuittaa toteamalla, että Maiju on vielä niin nuori ja tietämätön. Elisabethia Henrik taas katsoo alaspäin sen takia, että hän on nainen.

Näytelmän alussa Jussi ja Maiju, jotka asuvat yhteisessä asunnossa Helsingissä, tulevat kesäksi Savoon vanhempiensa luokse. Perheen sisällä on kuitenkin ristiriitoja. Henrik ei voi mitenkään hyväksyä sitä, että hänen nuorin lapsensa tahtoo näyttelijäksi - eihän sellainen nyt sovi ollenkaan. Myös Jussi on vapaamielinen ja tuo sen myös ilmi, mikä ei Henrikille käy. Hän pistää Hannan lopettamaan koulunsa, koska ei tyttö kuitenkaan töitä saisi, joten opinnothan ovat aivan turhia. Jussin hän yrittää pakottaa toimittajaksi erääseen uskonnolliseen lehteen, mutta kun Jussi tiukasti kieltäytyy, toteaa Henrik, ettei tämä ole hänen poikansa. Lopulta Henrik syyttää vaimoaan siitä, että heidän lapsistaan on tullut niin epäkunnollisia. Hän on todella
raivostuttava ja itsekeskeinen hahmo.

Onneksi kaikki lapset pitävät päänsä, eivätkä taivu isänsä vahvan tahdon alla. Lopulta Henrik hellittää edes hieman, mutta en silti itse pidä hänen tekojaan hyväksyttävinä. Minulla oli myös alusta asti pieni aavistus, että onkohan Jussin ja Hannan suhde täysin sisaruksellinen, vai onko siinä jotain muutakin. Tähän en koskaan saanut kunnon vastausta, vaan se jäi tulkinnanvaraiseksi.

Viisinäytöksinen näytelmä on mielenkiintoinen ja keskustelut hahmojen välillä kiinnostavia. Kaikki näytökset ovat tarpeellisia ja vievät näytelmää kohti loppua. Suurin osa tapahtumista tapahtuu ihan vain Valtarien kotitalossa, mutta se ei haittaa ollenkaan. 

Käyn liian harvoin teatterissa, vaikka näytelmät olisi ehkä hyvä nähdä ihan livenä. Tämän kohdalla se ei juuri nyt ollut kuitenkaan mahdollista, joten tekstimuotokin käy varsin hyvin. 

Pikainen maininta vielä kirjan kansista. Pidän näistä WSOY:n pehmeäkantisista painoksista, joissa moni näytelmä - sekä Minna Canthin että esimerkiksi Shakespearen - on julkaistu. Kansikuvat ovat kivoja ja kirja on ihan kompaktin kokoinen.

Aion ehdottomasti lukea Canthin muitakin teoksia ja onneksi hänen tuotannossaan on valinnanvaraa. Odotan jo innolla sitä, että kirjasto taas aukeaa ja voin hakea lisää luettavaa (ihan niinkuin siitä olisi nytkään pula). Ainakin Työmiehen vaimon aion lukea.

Helmet 2020 -lukuhaaste saa Papin perheestä uuden merkinnän kohtaan 1. Kirja on vanhempi kuin sinä.

Arvosana:



Kommentit

Suositut tekstit