Shea Ernshaw - The Wicked Deep

The Wicked Deep
(Simon Schuster Books for Young Readers, 2018)
Ei ole suomennettu
310 sivua, kovakantinen, kirjastosta lainattu

Tervehdys täältä asuntolasta! Taisinkin mainita jo aiemmin, että asun helmikuun ajan työharjoittelussa oleville opiskelijoille tarkoitetussa asunnossa, koska suoritan harjoitteluni eri kaupungissa. Tirautin eilen muutaman koti-ikävän kyyneleen ja varmaankin menee vielä muutama päivä, että totun tähän tilanteeseen. Onneksi helmikuu on vuoden lyhyin kuukausi ja palaan jo heti kuun lopussa takaisin kotiin!

Mutta nyt itse asiaan, eli lukemaani kirjaan.

Shea Ernshaw'n YA-kirja The Wicked Deep oli ilmestyessään paljon esillä ulkomaalaisessa kirjatubessa. Tai ainakin minä tunnuin törmäävän siihen vähän joka välissä. Kiinnostuin kirjasta siis jo pari vuotta sitten, mutta vasta nyt sain aikaiseksi sen lukea. Aiemmin ajattelin, että haluaisin ostaa tämän kauniskantisen kirjan omaan hyllyyni, mutta tulin toisiin aatoksiin, kun kirja nökötti houkuttelevasti hyllyssä kirjaston nuortenosastolla. Niinpä minun oli aivan pakko lainata se. Ja näin jälkeenpäin ajateltuna oli ehkä ihan hyväkin, etten ostanut kirjaa omaksi - ei se nyt ihan niin hyvä ollut.

Penny Talbot on 17-vuotias tyttö, joka asuu Sparrow-nimisessä pienessä kaupungissa. Kaksi vuosisataa sitten kaupungissa tuomittiin kuolemaan kolme lumoavan kaunista siskosta: Marguerite, Aurora ja Hazel. Heitä syytettiin noituudesta ja heidät hukutettiin veteen kivet nilkkoihin sidottuina. Siitä lähtien joka kesä Swanin siskokset palaavat kaupunkiin kostamaan. He kaappaavat kolmen kaupunkilaistytön vartalot ja houkuttelevat nuoria poikia Sparrowin satamaan. Sitten he hukuttavat pojat tummaan veteen. Siskosten takia Sparrowiin matkaa joka kesä paljon turisteja seuraamaan tapahtumia, sitä miten poika toisensa jälkeen hukkuu. Ja joka vuosi heitä hukkuu ainakin muutama, välillä enemmänkin. Penny on muiden kaupunkilaisten tapaan hyväksynyt kotikaupunkinsa kohtalon, mutta tämä vuosi on erilainen. Penny tapaa Bo Carterin, jolla ei tunnu olevan harmainta aavistustakaan siitä, mitä kaupungissa joka kesä tapahtuu. 

No jaa, tällainen aika perustavanlaatuinen YA-fantasiakirja. Ei erityisen hyvä, mutta ei nyt superhuonokaan. Kyllähän tämän luki, mutta tämä oli melko keskinkertainen lukukokemus.

Penny ja Bo totta kai ihastuvat toisiinsa lähes välittömästi, se nyt tuskin tulee lukijalle kovin suurena yllätyksenä. Minä vain en tuntenut kaksikon välillä juurikaan kemiaa ja heidän ihastumisensa tuntui teennäiseltä. Vähän tuli kieltämättä sellainen tunne, että Pennyn ja Bon suhde kehittyi lähinnä olosuhteiden pakosta. Pennyn isä on kadonnut muutama vuosi sitten jättämättä jälkeäkään ja tytön äiti on siitä asti ollut etäinen ja omissa oloissaan. Bon veli puolestaan on hukkunut Sparrowissa ja poika haluaa nyt kovasti selvittää, että mitä hänen veljelleen oikein tapahtui. Sekä Penny että Bo ovat siis kokeneet menetyksen ja hakevat toisistaan ikään kuin turvaa, jotain pysyvää. Siinä sitä sitten ihastutaan teini-ikäisen kokonaisvaltaisten tunteiden voimalla.

Kirjassa on kiva aavemaisen pahaenteilevä tunnelma, mutta se onkin oikeastaan kirjan paras asia. Tuntui, että tapahtumat etenivät melko verkkaiseen tahtiin ja niitä oli pitkitetty vähän liikaa. Toistoa oli myös melko paljon - siskosten kamalaa kohtaloa jaksettiin toistaa uusin yksityiskohdin vähän joka välissä. Sen verran täytyy kuitenkin kirjan puolustukseksi sanoa, että puolenvälin jälkeen tapahtunutta käännettä en ollut arvannut tulevaksi, vaikka sen olisikin aivan hyvin voinut arvatakin. 

Minulla oli tämän kirjan osalta hieman odotuksia, mutta valitettavasti ne eivät aivan täyttyneet. Noituus aiheena kiinnostaa minua ja senpä takia tämä kirja varmaan pääsikin luettavakseni. YA:n lukijoille voisin kyllä tätä teosta suositella. Shea Ernshawilta on ilmestynyt toinenkin kirja, Winterwood, jossa on myös aiheena noituus. Se tuli minulla jo kerran vastaankin kirjastossa. Ehkä luenkin sen joskus, jos sille päälle satun.

Arvosana:

Kommentit

Suositut tekstit