Kristin Hannah - Angel Falls


Angel Falls
(Ballantine Books, 2000)
400 sivua, pehmeäkantinen, omasta hyllystä

Kristin Hannah (s. 1960) on amerikkalainen kirjailija. Hän on koulutukseltaan juristi, mutta on työskennellyt päätoimisena kirjailijana 1990-luvulta lähtien. Häneltä on ilmestynyt yli kaksikymmentä teosta, mutta niistä alle puolet on suomennettu. Angel Falls on suomennettu vuonna 2001 nimellä Pimeyden läpi. Tulevana syksynä on myös ilmestymässä suomeksi uusi teos, Alaskan taivaan alla (eng. The Great Alone), joka on myös ollut hyvinkin pidetty, ainakin kirjasomen perusteella. Hannah nousi suosioon The Nightingale (suom. Satakieli) -teoksen myötä, sillä kyseinen kirja keräsi suosiota ja sai monet lukijat itkemään ja ihastumaan. Itsekin pidin tuosta kirjasta paljon ja tiesin, että haluan lukea kirjailijan muutkin kirjat. No, vasta nyt, muutama vuosi myöhemmin, sain tartuttua seuraavaan Hannahin kirjaan. Olen ostanut hänen kirjojaan omaankin hyllyyni - ja aion ostaa jatkossakin, vaikka Angel Falls jäi vähän valjuksi lukukokemukseksi.

Mikaela Campbell on kahden lapsen äiti ja vaimo miehelleen Liamille, joka rakastaa Mikaelaa palavasti. Mikaela kuitenkin loukkaantuu vakavasti pudotessaan hevosen selästä ja vajoaa koomaan. Lääkärit eivät anna paljoakaan toivoa, mutta lääkärinä itsekin työskentelevä Liam yrittää saada rakkaudellaan aikaan sen, mihin lääketiede ei pysty. Päivät pitkät hän istuu Mikaelan sairaalavuoteen äärellä, soittaa musiikkia ja puhuu vaimolleen, muistelee heidän yhteistä elämäänsä. 

Mutta sitten, auttaessaan Jacey-tytärtään etsimään pukua koulun tanssiaisiin, Liam törmää todisteisiin vaimonsa salatusta elämästä. Hän saa tietää, kuka oli Mikaelan ensimmäinen aviomies, josta nainen ei ole juurikaan Liamille puhunut. Entinen aviomies oli Mikaelan suurin rakkaus - ja hän on myös se, jonka nimen kuulleessaan Mikaela ensimmäisen kerran reagoi koomassa maatessaan. Liam arvelee, että tämä ex-aviomies on kenties ainoa henkilö, joka voi palauttaa Mikaelan taas elämään. Mutta millä hinnalla? Kykeneekö Liam ottamaan sen riskin, että menettää rakastamansa ihmisen ainiaaksi? 

Kirjan takakannen perusteella odotin tarinan koukuttavan minut niin, että kirjaa olisi vaikea laskea käsistään. Takakannessa New York Post kuvaa kirjaa näin: "An all-night reading affair - you won't be able to put it down... (Angel Falls) will make you laugh and cry." Detroit Free Press puolestaan kertoo kirjasta näin: "A tearjerker... about the triumph of family." No, valitettavasti nämä ylistyssanat eivät minun kohdallani aivan täyttyneet. Ensimmäinen luku oli kyllä kiinnostava ja ahdistavakin ja siten nosti odotuksia hieman korkeammalle. Mutta sitten kirja etenikin melko verkkaisesti, eikä se ollut erityisen kiinnostava tai koukuttava. Se ei myöskään saanut minua itkemään, mitä olin vähän salaa toivonut. Tämä on sääli, sillä The Nightingale -kirjan perusteella odotin jotain vähintäänkin yhtä vaikuttavaa lukukokemusta.

Kirjassa ei periaatteessa tunnu tapahtuvan juuri mitään, siinä vain odotellaan Mikaelan koomasta heräämistä. Juonessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta mielestäni 400 sivua tästä aiheesta on vähän turhan paljon.

On toki mielenkiintoista ja myös sydäntä riipaisevaa seurata, miten Liam yrittää selviytyä arjesta ja hoitaa lapsensa, koettaen samalla olla romahtatta itse. Sellaisetkin peruasiat, kuten ruoanlaitto, tuottavat Liamille vaikeuksia, mikä saa hänet tuntemaan itsensä huonoksi isäksi. Mikaelan äiti viljelee lähes joka lauseessaan espanjankielisiä sanoja ja ilmaisuja. Joku Goodreadsissa tiesi kertoa kirja-arviossaan, että nämä ilmaisut eivät ole kieliopillisesti oikein. Tämä on tietenkin vähän sääli ja vie kirjasta uskottavuutta. Mielestäni tällaiset asiat pitäisi aina tarkistaa ennen kirjan julkaisemista. 

Angel Falls ei tarjonnut erityisen suuria yllätyksiä, lukuunottamatta ehkä Mikaelan menneisyyden paljastumista, joka tuntui olevan yksi kirjan pääasioista. Mielenkiintoni alkoi kuitenkin hiipumaan kirjan loppua kohden ja tunsin oloni turhautuneeksi. Huomasin ajattelevani välillä, että eikö kirja voisi jo loppua. Mutta silti jokin - en oikein osaa edes sanoa, että mikä - sai minut vain jatkamaan lukemista. Ehkä vain odotin hieman enemmän, jotain riipaisevampaa ja itkettävämpää. Sitä en valitettavasti saanut.

Teksti on suhteellisen helppolukuista, joten ehkä tätä kirjaa voisi suositella sellaisille ihmisille, jotka eivät paljoa lue englanniksi, mutta haluaisivat kokeilla. Toki kirja on kyllä suomennettukin.

Annoin kirjalle Goodreadsissa 3,5 tähteä, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna 3 tähteä on ehkä realistisempi arvio.  Angel Falls oli ihan mukiinmenevä teos, mutta jos se olisi ollut ensimmäinen Kristin Hannahilta lukemani kirja, niin enpä olisi välttämättä innostunut lukemaan hänen muita kirjojaan. Se olisi ollut kurjaa, koska tässä kirjailijassa on kuitenkin paljon potentiaalia. En siis suosittele tätä teosta ensimmäiseksi Hannahin kirjaksi - aloita mielummin vaikkapa tuosta Satakielestä. Toki olen lukenut Hannahilta vasta kaksi teosta, että sinänsä en osaa sanoa hänen muista teoksistaan tai siitä, ovatko ne hyviä, yhtään mitään.

Arvosana:

Kommentit

Suositut tekstit