Kuulumisia sekä kesän ja syksyn kirjauutuuksia

Hei. Te blogini lukijat (jos teitä enää edes on...) olette varmaankin jo huomanneet, että en ole päivittänyt blogiani pitkään aikaan. Tälle ei ole edes varsinaisesti mitään sen dramaattisempaa syytä. Tai no, olen ollut aika paljon töissä nyt kesällä. Varsinaista kesälomaa en kuitenkaan tule pitämään, sillä koulu jatkuu taas ensi kuussa ja sitä ennen pitäisi vielä koettaa edetä eräässä verkkokurssissa (oikeastaan verkkokurssin pitäisi olla jo tehtynä). Olen kyllä kiitollinen siitä, että olen saanut olla töissä ja saada siinä samalla työkokemusta. Mutta nykyinen työpaikkani ei ole se, jossa haluaisin työskennellä esimerkiksi seuraavat 40 vuotta, joten olen ihan tyytyväinen, että minulla on vain 4 työvuoroa jäljellä.

Olen kyllä lukenut tämän blogihiljaisuuden aikana kirjoja, mutta jotenkin en vain ole saanut kirjoitettua niistä - en blogiin, enkä myöskään bookstagramin puolelle. Olen harkinnut, että tekisin muutaman koontipostauksen, joissa olisi miniarviot kaikista näistä kirjoista. En kuitenkaan oikein lämpene ajatukselle, sillä haluaisin edelleenkin pitää kiinni siitä periaatteesta, että kirjoitan jokaisesta lukemastani kirjasta ihan oman arvionsa. Ja olenhan lukenut viime kuussa esimerkiksi paljon kehutun Hanya Yanagiharan Pienen elämän, josta haluaisin kirjoittaa ihan oman hieman kattavamman arvionsa (vaikka mielipiteeni kyseisestä kirjasta onkin ehkä valtavirrasta poikkeava).

En halua sanoa, että aion pitää varsinaisen blogitauon. Mutta sellainenhan on tavallaan jo tapahtunut. En aio lopettaa bloggaamista, mutta sanon suoraan, että mitä kauemmin olen julkaisematta blogipostauksia, sitä suurempi on myös kynnys edes yrittää julkaista jotain. Kai koen jonkinlaista yleistä kirjasomeväsymystä - olen viime aikoina tykännyt lähinnä seurata muiden kirjasometusta kuin kirjasomettaa itse. Jos siellä ruudun takana on vielä edes yksi blogini lukija, niin kiitos, se merkitsee paljon <3

*****

Ja jotta tähän postaukseen nyt tulisi edes jotain oikeasti kirja-aiheistakin, niin ajattelin listata muutamia kesän ja syksyn kirjauutuuksia, jotka kiinnittivät huomioni kirjakatalogeja selaillessani. Kirjasomessa pyörimisen myötä olen alkanut selailla kirjakatalogeja ja kiinnostavia kirjoja löytyy vaikka millä mitalla. Mutta koetan nyt kuitenkin rajata tähän listaukseen vain ne kaikkein kiinnostavimmat tai muuten sellaiset kirjat, jotka erityisesti herättivät huomioni. Suuri osa kevään uutuuksistakin on vielä lukematta ja  tässäkin listassa on taas 25 (alkuperäisessä listauksessa oli vielä paaaljon enemmän) kirjaa lisää loputtomalle ja koko ajan kasvavalle tbr-listalleni. Mutta sellaista se lukutoukan elämä taitaa vähän olla, eikö niin? ;) Ottakaa tämän postauksen kera nautittavaksi vaikkapa kupillinen kahvia tai jääteetä.

KARISTO
Emily Henry:
Täydellinen päivä (eng. Beach Read)
Ilmestynyt kesäkuussa
"Hurmaava rakkaustarina täynnä nokkelaa sanailua ja kesän huumaa."
Ulkomaalaisessa kirjatubessa törmäsin tähän kirjaan jo tovi sitten ja on tätä kyllä suomalaisessakin kirjasomessa kehuttu.

Aiden Thomas: Hautausmaan pojat (eng. Cemetery Boys)
Ilmestyy lokakuussa
"Yltäkylläinen YA-romaani yhdistelee murhamysteeriä, kummitustarinaa ja romantiikkaa."
Tämäkin kirja on minulle alunperin tuttu ulkomaalaisesta kirjatubesta.

Leah Johnson: Jos vain kruunun saisin (eng. You Should See Me in a Crown)
Ilmestyy lokakuussa
"Sydämellinen YA-romaani unelmista ja itsensä löytämisestä."
Sama juttu kuin edellisissä: kirja on tuttu ulkomaalaisesta kirjatubesta.

LIKE
Minja Mäkilä: K-pop - Unelmia huomisesta
Ilmestynyt toukokuussa
"Aegyo, söpöä! Tässä kirjassa on kaikki, mitä olet halunnut tietää k-popista."
Entisenä k-pop-fanina - ja vielä nykyisinkin kuuntelen k-poppia välillä - tämä kirja kiinnostaa ehdottomasti, vaikka se ei välttämättä tarjoakaan minulle mitään kovin uutta ja ihmeellistä. 

(Mäkilän kirjan kansikuva täältä)

OTAVA
Anna-Leena Härkönen: Rikospaikka
Ilmestynyt kesäkuussa
"Miten tuiki tavallinen kunnon ihminen voi löytää itsensä yhdessä silmänräpäyksessä tutkintavankeudesta?"
Olen lukenut Härköseltä vain muutaman teoksen, mutta aion lukea kaikki hänen julkaisemansa kirjat. Kyseessä on kiinnostava kotimainen kirjailija ja minulta löytyy omasta hyllystäni valtaosa Härkösen teoksista. Tämä uusin on tosin saanut melko erilaisia arvioita kirjasomessa ja moni ei ole tästä tykännyt.

Juha Itkonen: Kaikki oli heidän
Ilmestyy syyskuussa
"Haikea ja vimmainen romaani isistä ja pojista, miehisestä egosta ja maailmanlopusta."
Pidin kovasti Itkosen Ihmettä kaikki -kirjasta ja sen luettuani heräsi halu lukea kirjailijan kaikki muutkin teokset. Kohti- sekä Anna minun rakastaa enemmän -kirjoja yritin kumpaakin lukeakin tässä yhdessä vaiheessa, mutta ehkä hetki ei vain ollut oikea. Mutta Itkonen kiinnostaa, ehdottomasti.

Paula Hawkins: Kuin kytevä tuli (eng. A Slow Fire Burning)
Ilmestyy elokuussa
"Psykologisen trillerin supertähden uutuus on maailmanlaajuinen tapaus."
The Girl On The Train (suom. Nainen junassa) oli yksi ensimmäisiä englanniksi lukemiani kirjoja ja siinä mielessä siis tietyssä mielessä merkittävä. Lukukokemuksena se ei ollut mitenkään superihmeellinen, mutta Hawkinsin muu tuotanto kyllä silti kiinnostaa. Nyt olisi vielä hyvä aika lukea kaikki lukemattomat Hawkinsit, kun niitä ei tietääkseni ole kuin tämä uusin sekä aiemmin ilmestynyt Tummiin vesiin (eng. Into the Water).

GUMMERUS
Antti Rönkä: Nocturno 21:07
Ilmestyy elokuussa
"Omakohtainen romaani seksuaalisesta häpeästä."
Pidin Röngän Jalat ilmassa -kirjasta, mutta Silloin tällöin onnellinen on vielä lukematta. Tämä uusin on jo varattuna kirjastosta.

Alex Michaelides: Neidot (eng. The Maidens)
Ilmestyy syyskuussa
"Odotettu murhamysteeri Hiljaisen potilaan kirjoittajalta."
Kuuntelin Hiljaisen potilaan äänikirjana lähes kaksi vuotta sitten. Pidin lopulta kyseisen kirjan ideasta enemmän kuin itse kirjasta, mutta täytyy antaa Michaelidesille vielä toinenkin mahdollisuus.

WSOY
Sophie Kinsella: Himoshoppaajan joulu (eng. Christmas Shopaholic)
Ilmestyy marraskuussa
"Vertaistukea juhlakauden paniikkishoppaajille!"
Olen itse tuo paniikkishoppaaja. Ja omistan myös kaikki aiemmat Himoshoppaaja-sarjan osat, mutta en ole lukenut yhtäkään... :"D Yhden yksittäisen Kinsellan kirjan, Surprise Me, olen sentään lukenut ja se oli hyvä!

Antti Tuisku: Menesty! - Näin löydät itsesi ja voit hyvin
Ilmestyy elokuussa
"Tuisku käy rehellisesti läpi menestystä: mitä se loppujen lopuksi on ja millä keinoin kuka tahansa meistä voi sen saavuttaa. Tuisku tarjoaa konkreettisia neuvoja omien voimavarojen löytämiseen sekä hedelmälliseen tapaan työskennellä onnistumisten eteen."
Antti Tuisku on lapsuuden suurin idolini ja kuuntelen hänen musiikkiaan vielä nykyisinkin. Tämä kirja on siis ihan senkin takia must read. Tämän olen jo kirjastosta varannut.

TAMMI
Brit Bennett: Mikä meidät erottaa
(eng. the Vanishing Half)
Ilmestyy syyskuussa
"Kuka olisit, jos saisit olla kuka tahansa? Melankolinen ja myötätuntoinen romaani identtisistä kaksosista, joista toinen elää mustana ja toinen valkoisena."
Tämäkin on jo ennen suomennostaan tullut monesti vastaan ulkomaalaisessa kirjatubessa. Ja kun se nyt kerran suomennetaan, niin kyllä minä tämän haluan lukea. Voisin siis kyllä lukea alkuperäiskielellä englanniksikin, mutta joidenkin kirjojen kohdalla olen vain laiska.

Yoko Ogawa: Muistipoliisi (eng. The Memory Police)
Ilmestyy elokuussa
"Kun muistaminen on kiellettyä. Maailmanmenestykseen noussut japanilainen dystopia on ajaton kertomus vallasta, ihmisyydestä ja muistojen merkityksestä."
Japanilainen dystopia? Kuulostaa mielenkiintoiselta, I'm in!

MYLLYLAHTI
J. S. Meresmaa: Khimaira
Ilmestyy elokuussa
"Nuorista kertova säeromaani, joka viiltää ja vangitsee rakkauden voimalla."
Meresmaan aiempi säeromaani Dodo oli hyvä, joten aion lukea tämän uudemmankin.

INTO
Mintie Das: Kuolleetkin ghostaa
(eng. Brown Girl Ghosted)
Ilmestynyt kesäkuussa
"Yliluonnollinen #metoo-trilleri ilkeistä tytöistä, murhasta ja henkimaailman sotureista yhdysvaltalaisessa pikkukaupungissa. Kirja on ensimmäinen osa uutta ya-sarjaa."
Kirjagramissa tätä on jo jonkin verran luettu - ja se tietenkin lisää omaakin mielenkiintoani kyseistä kirjaa kohtaan.

Ina Mikkola: Valtakirjani
Ilmestyy syyskuussa
"Mitä jos valtaistuin ei olisikaan pelkkä kuninkaallisille varattu näköalapaikka? Entä jos vallankahva olisi työkalu, johon itse aktiivisesti tartumme, kun tunnemme sitä tarvitsevamme?"
Mikkolan aiempi kirja, Runkkarin käsikirja, oli minulla jo kertaalleen kirjastosta lainassa, mutta siitä oli varaus jollekin toiselle, joten en kerennyt lukea kirjaa loppuun. Mikkola on kuitenkin kiinnostava persoona, samoin esimerkiksi hänen tv-sarjansa Ina <3 porno, jonka olen nähnyt.

BAZAR
Sebastian Fitzek: Ikkunapaikka 7A (alkuper. Flugangst 7A)
Ilmestyy marraskuussa
"Lentokoneeseen sijoittuva hyytävä trilleri miehestä, joka joutuu tekemään elämänsä hirvittävimmän valinnan."
Olen lukenut Fitzekin Potilaan ja olihan se hyvä, vaikka juuri lukemisen jälkeen tuntemukset olivat hieman ristiriitaiset. Aion kyllä lukea Fitzekin muutkin kirjat.

Camilla Sten: Perijä (alkuper. Arvtagaren)
Ilmestynyt heinäkuussa
"Klaustrofobinen jännäri syrjäisen kartanon kätkössä tapahtuvasta pahuudesta."
Camille Steniltä en ole vielä mitään lukenut, mutta jo tämän uutuuskirjan kansi herättää mielenkiinnon!

(Stenin kirjan kansikuva täältä)

KOSMOS
Akwaeke Emezi: Makeaa vettä (eng. Freshwater)
Ilmestyy joulukuussa
"Synkkä ja taidokas esikoisromaani sirpaloituneesta minuudesta."
Emezin aiemmin suomennettu Vivek Ojin kuolema on minulla vielä lukematta, mutta silti tämä kirjailijan esikoisteoskin kiinnostaa. Muistaakseni olen tähänkin törmännyt jo joskus aiemmin englanninkielisessä kirjatubessa.

TEOS
Quynh Tran: Varjo ja viileys
Ilmestyy syyskuussa
"Esikoiskirja, romaani rakkaudesta, hullaantumisesta ja siitä, mitä tarkoittaa kuulua perheeseen."
Jotenkin tästä tulee heti mieleen Ocean Vuongin Lyhyt maallinen loistomme, vaikka en tiedäkään, onko kirjoilla mitään yhteistä.

HARPERCOLLINS
Sarah Penner: Myrkynkeittäjä (eng. The Lost Apotechary)
Ilmestyy syyskuussa
"1700-luvun Lontoon syövereissä on salainen apteekki, joka palvelee epätavanomaisempaa asiakaskuntaa. Ympäri kaupunkia lontoolaisnaiset kuiskuttelevat mystisestä Nellasta, joka myy taitavasti naamioituja myrkkyjä käytettäväksi naisia sortavia miehiä vastaan."
Kuulostaa mielenkiintoiselta!

Pam Jenoff: Sirkustyttö (eng. The Orphan's Tale)
Ilmestyy lokakuussa
"Noa on karkotettu häpeällisenä kotoa, sillä hän on tullut raskaaksi natsisotilaalle. Hänet pakotetaan luovuttamaan lapsensa ja hän päätyy siivoamaan juna-asemaa elannokseen."
Melko karun kuuloinen kuvaus, tbr-listalle siis!

Mhairi McFarlane: Muuten siitä viime kerrasta
Ilmestyy elokuussa
"Kaksi parasta ystävystä. Yksi hukattu mahdollisuus. Ilta, jona kaikki muuttuu."
McFarlanen kirjoihin olen halunnut tutustua jo tovin, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Mutta tämä uutuuskin kyllä kiinnostaa. En nyt ole varma, onko tämä osa jotain sarjaa?

MINERVA
Natalie Jenner: Jane Austenin talo
(eng. The Jane Austen Society)
Ilmestyy elokuussa
"Toiveromaani kaikille Jane Austen -faneille. Taustalla elää englantilainen pikkykylä kuin BBC:n sarjoissa konsanaan."
En voi kutsua itseäni Jane Austen -faniksi, sillä olen lukenut häneltä vain Järki ja tunteet -kirjan - ja sen lukemisesta on jo monen monta vuotta. Elokuussa kuitenkin starttaa ulkomaalaisten kirjatubettajien järjestämä All About Austen -lukuhaaste, joka kestää vuoden 2022 tammikuuhun asti. Nyt olisi siis oiva hetki lukea kaikki lukemattomat Austenit sekä myös uudelleen tuo Järki ja tunteet.

(Jennerin kirjan kansikuva täältä)


*****

Siinäpä se. Listan rajoittaminen järkevän mittaiseksi oli taas melkoisen vaikeaa, enkä edes vielä tiedä, mitkä näistä kirjoista tulen takuuvarmasti lukemaan. Listaan voisi toki lisätä myös esimerkiksi Stephen Kingin Billy Summers -kirjan, jonka pitäisi ilmestyä elokuussa. En ollut tietoinen, että Kingiltä ilmestyy taas uusi kirja, mutta mahtavaa, että hän vain jatkaa kirjoittamista! Minä en tule hänen uusimpia teoksiaan ihan hetkeen lukemaan, koska luen hänen tuotantoaan julkaisujärjestyksessä. Silti moni varmasti jo tietää, että King on yksi lempikirjailijoistani ja siksi haluan tukea häntä ostamalla sekä lukemalla hänen kirjojaan.

(Kingin kirjan kansikuva täältä)

Tällä hetkellä minulla on kesken Hanna Haurun Viimeinen vuosi, joka valitettavasti jäi hänen viimeiseksi kirjakseen. Hauru sairasti kroonista haimatulehdusta ja menehtyi vähän yli viikko sitten, mistä en ollut ollenkaan tietoinen. Surullinen juttu :( Jos olen ymmärtänyt oikein, niin Hauru meinasi keskeyttää Viimeisen vuoden kirjoittamisen, koska oli niin väsynyt, mutta päätti lopulta kuitenkin kirjoittaa kirjan loppuun. Pistää vähän väistämättäkin miettimään, että onko kirjan nimi ollut jotenkin enteilevä tai onko kirjan melankolisen ankea tunnelma ja tarina muodostunut Haurun omien terveysongelmien inspiroimana? Pikaisella googlauksella alkaa vahvasti vaikuttaa siltä: Haurulla on vakavan fyysisen sairautensa lisäksi myös mielenterveysongelmia. Minä sain tämän informaation täältä ja suosittelen sinuakin lukemaan tämän Anna-fi-sivuston artikkelin, se on mielenkiintoinen.

PS. Tämän postauksen asetukset ovat taas ihan miten sattuu, olen pahoillani. Olen kyllä yrittänyt korjata asiaa vaikka kuinka monta kertaa, mutta blogger on mikä on.

Kommentit

  1. Mhairi McFarlanen kirjat eivät ole sarjaa, joten ne voi lukea missä järjestyksessä haluaa. Suosittelen.
    Fitzekiltä on ehtinyt ilmestyä myös Matkustaja 23, joka on yhtä hyvä, jos ei parempikin kuin ykkösosa. Kyseessä on sarja, joten suosittelen lukemaan sen ensin.
    Tuo Myrkynkeittäjä on sen verran kiinnostava, että pistän sen heti varauslistalle.

    Pieni elämä oli jotakin aivan järkyttävän kamalaa, mutta silti se oli upea lukukokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, kiitos tiedosta! Tuota en tiennyt, että Fitzekin kirjat ovat sarjaa - luulin, että ne ovat yksittäisiä teoksia :o

      Miulla taas on Pienestä elämästä melko paljonkin kritisoitavaa, vaikka moni tuntuu sitä rakastaneen... Siis joo, olihan se koskettava ja järkyttävä. Mutta en itkenyt kertaakaan ja kirjan kamaluus tuntui liian tarkoitukselliselta (mikä söi tarinan uskottavuutta), enkä ollenkaan pitänyt siitä tunteesta. Kaikki se kamala, mitä Jude kävi läpi, ei enää loppuvaiheessa oikeastaan järkyttänyt, koska osasin odottaa, etteivät asiat mene ainakaan parempaan suuntaan. Tavallaan vähän jopa turhauduin ja turruin. Kauniin ystävyyssuhteen ja trauman seurausten kuvauksena kirja on toki hyvä, mutta itse en lähtisi sitä varsinaisesti suosittelemaan kenellekään. Itkettävimmät osuudet minulle olivat oikeastaan juurikin ne, joissa kuvattiin sitä, miten Juden läheiset kärsivät hänen tilanteestaan - kun haluaisi vain auttaa, mutta se ei vain onnistu ja tilanne pahenee pahenemistaan. Minä petyin, koska odotin jotain maailmani mullistavaa kirjaa. Ja joo, en ole koskaan lukenut mitään kyseisen kirjan kaltaista. Mutta Pieni elämä ei kyllä yllä parhaiden tänä vuonna lukemieni kirjojen joukkoon. Katsotaan, jos saisin tästä kirjasta raapusteltua ihan oman postauksensa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit